Miksi huippuhyökkääjät ovat kalliimpia kuin huippupuolustajat?

Luin suosituksesta erinomaisen kirjan "Numeropeli" . Kirjan alaotsikko oli raflaava: Luulet ymmärtäväsi jalkapalloa, mutta et tiedä siitä mitään. Voin suositella kirjaa eteenpäin; Erinomaista inspiraatiota siihen miten tilastoilla voi merkittävästi parantaa omaa kokemukseen perustuvaa ymmärrystään urheilusta.

Kirjassa nostettiin esiin yksi toistuva ihmettelyn aihe; Miksi huippuhyökkääjiä pidetään arvokkaampina kuin huippupuolustajia? Tämä koskee niin jääkiekkoa kuin jalkapalloa. Kun katsotaan minkä tahansa sarjan palkkatilaston kärkeä, siellä komeilevat aina hyökkääjät. Eikä siinä vielä kaikki; puolustajistakin palkkahaitarin kärjessä ovat hyökkäävät puolustajat.

Miksi ihmeessä asia on näin? Numeropeli-kirjassa mielestäni aiheellisesti esitetään tämä kysymys. Vielä merkillisemmäksi asian tekee se, että yleensä ainakin jalkapallossa yhden vastustajan maalin estäminen on arvokkaampaa kuin yhden lisämaalin tekeminen itse.

Ovatko managerit siis tyhmiä; vai ovatko parhaat hyökkääjät ylipalkattuja heidän kovan viihdearvonsa vuoksi? Vastaus molempiin kysymyksiin on kieltävä, vaikka Numeropeli vihjaakin toisin.

Huippuhyökkääjä on huippupuolustajaa arvokkaampi

Ottamatta kantaa jalkapalloon, jonka tilastoja en ole tutkinut, jääkiekon osalta voin todeta, että huippuhyökkääjät todellakin ovat arvokkaampia kuin huippupuolustajat. Tämä johtuu siitä, että hyökkäyspeli on enemmän yksilöurheilua kuin puolustuspeli.

Välttääkseni väärinkäsityksiä tarkennan väitettä edelleen. Sekä hyökkäys- että puolustuspeli ovat kiinni sekä yksilöiden laadusta että joukkuepelistä. Tätä en kiistä. Tilastot kuitenkin tukevat vahvasti väitettä, että hyökkäyspelissä yksilöiden rooli on suurempi.

Miten tilastot voivat kertoa sen?

Asiaa voidaan tutkia katsomalla SM-liigan joukkueiden maaliodottamaa. Yleisesti ottaen joukkueen hyökkäyksen laatua mittaa parhaiten maaliodottama eli se miten hyviä maalipaikkoja se saa luotua. Puolustuksen laatua taas mittaa parhaiten se miten hyvin joukkue saa pidettyä vastustajan poissa maalipaikoilta. Siitä miksi tämä on esimerkiksi maalitoteumaa parempi mittari kirjoitan myöhemmin lisää.

Olen analysoinut sitä miten hyvin joukkueen hyvyyden ja huonouden periytymistä hyökkäyspäässä ja puolustuspäässä; eli miten hyvin se säilyy kaudesta toiseen, ja miten hyökkäys- ja puolustusmiehistön yksilötason pysyvyys vaikuttaa siihen.

Hyökkäyksen vaihtuvuudella on väliä

Hyökkäyspäässä miehistön pysyvyydellä on selvä vaikutus. Keskimäärin liigajoukkueen hyökkäys pysyy noin 57-prosenttisesti ennallaan kaudesta toiseen, kun painona käytetään pelaajien tekemiä tehopisteitä. 

Jos joukkueen hyökkäyksen pysyvyys on alle tämän keskiarvon, sen hyvyys tai huonous edelliskaudella ei ole kovin pysyvää; peräkkäisten kausien korrelaatio on tällöin vaivaiset 17%. 

Toisin sanoen; jos joukkue on luonut edelliskaudella maalipaikkoja 20 enemmän kuin keskimääräinen joukkue, mutta sen hyökkäys vaihtuu enemmän kuin keskimäärin, paras arvaus ensi kauden suoritukseksi on, että se luo maalipaikkoja 3.4 maalia enemmän kuin keskimääräinen joukkue.

Jos hyökkäyksen pysyvyys on taas yli keskiarvon, peräkkäisten kausien korrelaatio on 33%; eli 20 maalin etu tällä kaudella ennustaa 6.6 maalin etua ensi kaudella.

Puolustuksessa yksilöiden vaihtuvuus vähemmän merkityksellistä

Puolustuspään hyvyys periytyy kaudesta toiseen tyystin eri tavalla. Ensinnäkin, yleisesti ottaen puolustuspelin hyvyys on huomattavasti hyökkäyspeliä pysyvämpää kaudesta toiseen. Toiseksi, puolustuksen avainpelaajien vaihtuvuus ei vaikuta periytyvyyteen juurikaan.

Jos joukkueen puolustus vaihtuu keskimääräistä enemmän, kahden peräkkäisen kauden korrelaatio on 54%. Eli jos paljon muuttunut joukkue on puolustuspelissä saanut 20 maalin edun edelliskaudella, ennuste ensi kaudelle on 10.8 maalin etu.

Jos puolustus vaihtuu vähemmän, korrelaatio on vain hivenen vahvempi; 58%. 20 maalin etu edelliskaudella ennustaa tällöin 11.6 maalin etua seuraavalla kaudella.

Tästä voi vetää kaksi johtopäätöstä: Ensiksi, jos haluat arvata joukkueen hyvyyttä edelliskauden perusteella, katso ensisijaisesti sen puolustuspään suoritusta. Toiseksi, hyökkäyspäässä kiinnitä huomio yksiöiden vaihtuvuuteen.

Hyökkäys on enemmän yksilöurheilua - siksi parhaille maksetaan enemmän

Tämä on yksi useista todisteista sille näkemykselle, että vaikka puolustus on joukkueen menestykselle vähintään yhtä tärkeää kuin hyökkäys, yksittäiset huippuhyökkääjät ovat joukkueelle tärkeämpiä kuin yksittäiset huippupuolustajat. Puolustuksessa on enemmän kyse siitä miten koko joukkue pelaa yhteen ja kuinka heikko on puolustuksen heikoin lenkki.

Siten ei ole yllättävää, että puolustuksessa myös valmentajan merkitys on suurempi kuin hyökkäyspäässä. Siitä lisää toisessa postauksessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kun johtopäätökset tehdään ennen analyysia

Kun mikään ei riitä - vauhtisokeus vei JYP:in kaaokseen

Onko HIFK:istä ja Pikkaraisesta menestymään?