Hyökkäyskalustot syynissä - Tappara on terästä, TPS pesee kasvonsa

Liigajoukkueiden miehistöt alkavat hiljalleen olla kasassa ensi kautta varten. Siksi onkin mielenkiintoista katsoa millaiset miehistöt kukakin on saanut kasaan.

Oheinen taulukko kertoo kunkin joukkueen 20 parhaan hyökkäävän pelaajan keskimääräisen tehopiste-ennusteen. Tehopiste-ennusteet on laskettu pelaajien pelaajahistorian perusteella. Mallissa on huomioitu niin Suomessa kuin muuallakin pelatut kaudet. Liigan ulkopuolisissa kausissa on myös huomioitu kyseisen liigan taso suhteessa SM-liigaan, eli se miten pisteet yleensä muuntuvat SM-liigapisteiksi kyseisen tasoisesta liigasta siirryttäessä.

Edelliskaudelta vertailuun on otettu sekä kauden alun että kauden lopun miehistö. Esim. TPS:n, Sportin, Pelicansin ja Jukureiden miehistöt laihtuivat kauden aikana tyhjennysmyyntien myötä. 



Korona vei hyökkäysvoimaa

Ensimmäinen silmiinpistävä piirre on miehistöjen selvä yleinen heikkeneminen viime kaudesta. Keskimäärin tehopotentiaali on pudonnut noin 0.034 tehopistettä per pelaaja. Tämä ei ole yllättävää. Koronan tuoma talouskriisi vaatii veronsa. Toki miehistöihin on epäilemättä vielä tulossa vahvistuksia, joten ihan lopullisena totuutena tätä miehistön kapenemista ei kannata vielä ottaa.

Tappara on terästä – HIFK:n ja Kärpät laihtuneet

Kärjen osalta taulukko ei tarjoa juurikaan yllätyksiä. Kärjestä löytyvät suurimman budjetin joukkueet, ja ihan terävimmästä kärjestä viime kausien kestomenestyjät Tappara ja Kärpät, jotka näyttävät kaudesta toiseen saavan jalkeille myös budjettiin nähden kovan hyökkäyskaluston. 

Tällä kaudella Tappara on hilannut itsensä Kärppien edelle, Kärppien laihdutettua miehistöään reippaanlaisesti. Myös HIFK:n materiaali on laihtunut varsin roimasti.

Peseekö TPS kasvonsa?

Taulukon keskikastista alaspäin kuva on kärkeä mielenkiintoisempi.

TPS on eniten hyökkäyskalustoaan keväästä parantanut joukkue. Viime kauden alkuun verrattuna tilanne on vähemmän dramaatinen, olivathan turkulaiset siivonneet palkkalistojaan roimasti kevään aikana. Silti TPS on parantanut suhteellisia asemiaan. TPS:llä on siis nyt hyvät mahdollisuudet pestä kasvonsa viime kauden katastrofin jälkeen. Toki hyökkäyksen lisäksi TPS:llä on puolustuspäässäkin petraamista. Siitä enemmän toisaalla.

Yhdellä liigan pienimmistä budjeteista jauhava Sport on saanut jälleen kammettua itsensä liigan keskikastiin, aivan TPS:n tuntumaan. Tämä voi vaikuttaa yllättävältä. Toki Sportin hyökkäysosasto on menneillä kausillakin ollut varsin kelvollinen. Esimerkiksi viime kaudella Sportin hyökkäyspotentiaali oli liigan viidenneksi paras - huolimatta tehottomuudesta. Sen heikkoudet ovat olleet korostetusti maalivahtiosastolla – ja ovat edelleen.


KooKoo ja Ässät suurimmat pudottajat

Viime kauden komeetta KooKoo on hyökkäysmateriaaliltaan pudonnut vieläkin alemmas. Edelliskaudella KooKoolla oli maltillisesta budjetistaan huolimatta seitsemänneksi paras hyökkäyskalusto. Toki Jussi Ahokkaan johdolla joukkue oli viime kaudella  huomattavasti materiaaliaan parempi. Se oli tekopaikoilla mitattuna liigan paras joukkue. Aikamoinen suoritus sarjan kolmanneksi pienimmällä budjetilla. Siksi on odotettavissa, että suorituksiltaan KooKoo ei ole liigan pohjasakkaa tulevallakaan kaudella, vaikka hyökkäysmateriaali onkin kaventunut liigajoukkueista eniten. Nähtäväksi jää pääseekö Ahokaskaan mopolla mahdottomiin. 

Ässät on pudonnut selvästi liigan pohjille hyökkäyspotentiaalinsa osalta. Tätä ei voi pitää suurena yllätyksenä. Onhan joukkueen johto etenkin Tommi Kerttulan suulla viestinyt, että koronan tekemän taloudellisen loven vuoksi säästöliekki on ainoa mahdollisuus. Valitettavasti halvalla ei näytä saavan hyvää nytkään. Ässien peleissä punalamppu syttynee enemmän omassa kuin vastustajan päässä, ellei jotain dramaattista tapahdu.

Kolmaskin suuri pudottaja löytyy, jos vertailukohdaksi otetaan viime kauden alku. Pelicansin hyökkäysmateriaali on laihtunut rajusti, vaikka onkin nyt himpun verran viime kauden loppua parempi. Viime kauden lopussa Pelicans oli toki tyhjentänyt rosterinsa, ja jälki oli sen mukaista; mikään ei toiminut sen paremmin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkään.

Vahvistuksia ja ”vahvistuksia”

Useat pelaajavahvistukset ovat nimensä mukaisia vahvistuksia. Esimerkiksi Sportin ruotsalaisvärväykseltä Patrik Karlkvistilta ja TPS:n jenkkiduolta Austin Ortegalta ja Josh Kestneriltä on lupa odottaa kovia tehoja.

Toisaalta taas moni muu hyökkäyspään hankinta saa lähinnä nostelemaan kulmia. Usein seurajohdon vakuuttelu siitä miten juuri tämä vahvistus tuo lisää hyökkäysvoimaa vaikuttaa lähinnä toiveajattelulta. Voidaan siis odottaa, että edelliskausien tapaan moni ulkomaalaisvahvistus saa lähteä kesken kauden – usein nämä flopit toki on ollut helppo arvata jo etukäteen. Multa ei muutu kullaksi pelkällä tahdon voimalla.

Muokkaus 20.7.2020: Lisätty vertailu viime kauden alun tilanteeseen ja muokattu tekstiä sen mukaisesti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kun johtopäätökset tehdään ennen analyysia

Kun mikään ei riitä - vauhtisokeus vei JYP:in kaaokseen

Onko HIFK:istä ja Pikkaraisesta menestymään?